
12 κιλό κιμά βασικό συστατικό -κατα προτίμηση μισό μοσχαρίσιο μισό χοιρινό-
ρύζι
κρεμμύδι
μαϊντανό
βασιλικό
δυόσμο
αλάτι πιπέρι
ζωμό λαχανικών
νερό
ελαιόλαδο
κ για το αυγολέμονο
αυγό κ λεμόνι
λεκάνη,μαχαίρι -όχι για τη στέλα-, κατσαρόλα, κουτάλα, κουζίνα
κ καλή διάθεση...
κ τώρα? τι?
πλένουμε τα χέρια....
βάζουμε τον κιμά στη λεκάνη -όχι για μπάνιο-,
ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι κ το μαϊντανό κ τα βάζουμε κ αυτά στη λεκάνη,
προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά -οι ποσότητες είναι δικό σας θέμα-
εκτός το ζωμό λαχανικών κ το ελαιόλαδο,
κ προσθέτουμε 3 σφηνάκια ρύζι...
στη συνέχεια αρχίζουμε να τα μαλάσουμε μέχρι να γίνουν μιά μάζα όλα ...
βάζουμε 2 λίτρα νερό στη κατσαρόλα κ τη βάζουμε να βράσει
αρχίζουμε να πλάθουμε τον κιμά σε σφαιρίδια μεγέθους όχι μεγαλύτερα του καρυδιού,
τα οποία ρίχνουμε στο νερό που βράζει...
προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών κ το ελαιόλαδο κ τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για
30 λεπτά της ώρας κ προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι κ το αφήνουμε να βράσει
άλλα 10 με 15 λεπτά, σβήνουμε το ματιά κ βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη να αρχίσει να κρυώνει...
Ενα τέταρτο μετά
χτυπάμε το αυγό αλύπητα σε βαθύ πιάτο ή γαβάθα για ενα 5λεπτο κ μετά προσθέτουμε
σιγά σιγά το λεμόνι στο αυγό συνεχίζοντας να χτυπάμε...
κατόπιν προσθέτουμε 1 με 3 κουτάλες ζουμί σιγά σιγά χωρίς να σταματήσουμε
να το χτυπάμε κ τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας...
Σερβίρουμε με ψωμί, όποιος θέλει προσθέτει λεμόνι κ πιπέρι...
κ λίγο με απασχολεί αν το λένε γιουβερλάκια ή γιουβαρλάκια...
Οτι περισσέψει στο ψυγείο για την άλλη μέρα....