αναζητηση στο blog

21 Μαΐ 2010

THESSALONIKI URBAN FESTIVAL 2010

Ανοιχτή πρόσκληση

Το Φεστιβάλ Δημόσιου Χώρου “Thessaloniki Urban Festival 2010”, είναι μια πολύχρωμη συνδιοργάνωση συλλογικοτήτων της πόλης, μια ανοιξιάτικη γιορτή έκφρασης και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο με στόχους:
τη διεκδίκηση ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ για τους πολίτες.
την ανάδειξη του ζωντανού πολιτισμικού δυναμικού της πόλης.
τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την καταγραφή, ανάδειξη και διεκδίκηση ελεύθερων δημόσιων χώρων στην πόλη.

ΠΧ5: Φτου ξελευτερία!
Το σύνθημα αυτό, που παραπέμπει σε παλιότερο συλλογικό παιχνίδι, όπου το “μαρμαρωμένο” παιδί “ξελευτερωνόταν” με ένα άγγιγμα και ξανάμπαινε στην παρέα, μεταφέρεται συμβολικά στο σήμερα, στη χαώδη και αβίωτη πόλη. Παρτέρια, Παρκάκια, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες αγγίζονται “μαγικά” από το χέρι της τέχνης και της δράσης και ξαναμπαίνουν στη συλλογική χρήση ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.
Τα πάρκα, τα παρτέρια, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, τα στρατόπεδα δεν είναι πάρκινγκ για αυτοκίνητα και μηχανάκια, δεν είναι τόπος για τραπεζοκαθίσματα, δεν είναι εκθεσιακός χώρος για την πραμάτια των καταστημάτων και των περιπτέρων, δεν είναι φιλέτα για μπετονένιους γίγαντες. Είναι οι χώροι, όπου ΟΛΟΙ έχουμε δικαίωμα να βρισκόμαστε, να περπατάμε, να ξεκουραζόμαστε και να αναπνέουμε. Είναι χώροι, όπου η τέχνη και η δημιουργία μπορούν να συναντιούνται με την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι χώροι, όπου η γκριζάδα και η ασχήμια μπορεί να αλλάξει σε πολυχρωμία και ομορφιά εξανθρωπίζοντας τη ζωή μας στην αφόρητη πια πόλη.

Μουσική, θέατρο, χορός, ποίηση, παιχνίδι, φωτογραφία, εικαστικά, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, αρχιτεκτονική, προβολές, breakdancers, τσίρκο, κεραμική, οικολογία, προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, bazaar ρούχων και αντικειμένων, διασώστες, αναπλάσεις, πικνίκ στο γρασίδι και άλλες εκδηλώσεις παραδοσιακής και σύγχρονης δημιουργίας αλλά και χρηστικής αξίας μεταμορφώνουν τους δημόσιους χώρους της πόλης, ενώ υπό τους ήχους μουσικών του δρόμου, ακροβάτες, πολύχρωμοι ποδηλάτες και street panthers θα περιέρχονται προτείνοντας εναλλακτική μετακίνηση.
Αν είσαι αρχιτέκτοντας, μηχανικός, φωτογράφος, ντιζάινερ, γραφίστας, καλοτεχνίτης, χειρώνακτας δημιουργός, άνθρωπος του θεάτρου, της μουσικής, της τέχνης, οικολόγος, πεζός, ποδηλάτης, εθελοντής, ενεργός πολίτης με γνώμη για τη μεταμόρφωση και την αξιοποίηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου, έλα να συμμετάσχεις στη γιορτή του πρώτου Thessaloniki Urban Festival.
Το Festival θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαΐου στον άξονα του πεζόδρομου της Δ. Γούναρη από τη θάλασσα ως τη Ροτόντα και σε παράπλευρους χώρους (πλ. Ναυαρίνου, Ζεύξιδος, Ικτίνου κ.ά.)
Το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημο πικνικ (φέρτε τα κεφτεδάκια, τα ντολμαδάκια και τα τραπεζομάντηλά σας). Η οικονομική κρίση μας ξαναθυμίζει ξεχασμένους τρόπους λιτής συλλογικής εστίασης.
Το βράδυ το Festival θα κορυφωθεί με μεγάλη χοροεσπερίδα. Δεν θα επακολουθήσει καύση πυροτεχνημάτων!

BLOG:
http://thessurbanfest.blogspot.com/
Ενημέρωση: http://www.facebook.com/pages/THESSALONIKI-URBAN-FESTIVAL/104328972933804
Mail: thess.urban.fest@gmail.com
Φωτογραφικό υλικό:
http://picasaweb.google.com/114036294657521053581/ThessUrbanFest?feat=directlink
Επικοινωνία: 6977714563, 6974305047

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...