αναζητηση στο blog

30 Νοε 2009

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - «Πάρε - Φόρα - Εξετάσου!»









Για ακόμη μια φορά (και συγκεκριμένα για 6η συνεχή χρονιά) η νεανική καμπάνια ενημέρωσης της
ΜΚΟ PRAKSIS «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ»
ξαφνιάζει ευχάριστα. Με στόχο την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων - ακόμη και όσων νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά, 15 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο φωτογραφήθηκαν για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό HIV/AIDS. Παράλληλα, για το διάστημα 28 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης.

Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε - Φόρα - Εξετάσου!», η φετινή καμπάνια εστιάζει με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

«Το AIDS στον δυτικό κόσμο πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση και ατομικής ευθύνης. Παρ’ όλες τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, την αποσπασματική ενημέρωση, τη διαπιστωμένη ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης και έρευνας, αλλά και κυρίως τη δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης πληθυσμών στην εξέταση και στη φαρμακευτική αγωγή, ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες στο ζήτημα αυτό. Με τη φετινή καμπάνια επικεντρωνόμαστε τόσο στη χρήση του προφυλακτικού, ως μοναδικού αξιόπιστου μέσου πρόληψης αλλά και στην τακτική εξέταση, που μας αφορά όλους», τονίζει ο Πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (για το 2008), ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2008 ανέρχεται σε 9.229. Ωστόσο, ο πραγµατικός αριθµός των οροθετικών στη χώρα υπολογίζεται να είναι τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτοµα), καθώς υπάρχει ο λεγόµενος «κρυφός αριθµός» όσων ζουν µε τον ιό και είτε
δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασµός που κυριαρχεί για το θέμα σήµερα ευθύνεται σε σηµαντικό βαθµό για την εξάπλωση του ιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθµού των οροθετικών στην Ελλάδα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθµός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2007 που παρουσιάστηκε μικρή πτώση), με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών.

Σε μια συμβολική κίνηση, στο πλαίσιο της καμπάνιας, τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου και την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, η Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα) θα επεκτείνει το ωράριο των εξετάσεων (8:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.) και με επιπλέον προσωπικό θα δέχεται ανώνυμα και δωρεάν πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν για τον ιό HIV.

Σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα σε σχετικές επιστημ
ονικές έρευνες εμφανίζει ανησυχητικές αυξητικές τάσεις στα κρούσματα του ιού, κυρίως λόγω του εφησυχασμού που επικρατεί, η PRAKSIS με κεντρικό μήνυμα «ΠΑΡΕ > ΦΟΡΑ > ΕΞΕΤΑΣΟΥ» και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Πανεπιστήμια από τις 28 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων και δρώμενα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας όπως: Αθήνα, Πειραιά, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Κομοτηνή, Κρήτη, Πρέβεζα, Καστοριά.

Στην ΑΘήνα θα υπάρχουν περίπτερα Μη Κυβερνητικώ
ν Οργανώσεων στην πλατεία Συντάγματος σε συνολική 4ημερη εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου στο Public (την 1η Δεκεμβρίου) στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία με εθελοντές, όπου διανύοντας μία μεγάλη διαδρομή από την πλατεία Συντάγματος και περνώντας από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας θα μοιράζονται προφυλακτικά και ενημερωτικά φυλλάδια ειδικά σχεδιασμένα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS.

Η καμπάνια της PRAKSIS φιλοδοξεί και εφέτος (με πολλές εκπλήξεις) να μεταδώσει μηνύματα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης, να τοποθετήσει την ασθένεια στη σωστή της διάσταση και ταυτόχρονα, να καταρρίψει συμπεριφορές και στάσεις που αποκλείουν τους οροθετικούς συνανθρώπους μας.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μήνυμα της καμπάνιας θα μεταδίδεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids, επικοινωνήστε με την κα. Μαρία Μουδάτσου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της PRAKSIS στο τηλέφωνο 210 520 5200.

* ΚΕΕΛΠΝΟ, Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Hiv/ Aids λοίμωξης στην Ελλάδα, 31-10-2009 Αθήνα.
www.keelpno.gr



linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...