αναζητηση στο blog

10 Δεκ 2010

Χουνκιάρ μπεγιεντί

ή απλώς... Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας *


Έφτιαξα χθες τη συνταγή που μου έδωσε η Θεία Μαρία και θεώρησα ότι αξίζει να τη μοιραστώ μαζί σας, αφού κάνει "ιντερνετονηστεία" τώρα τελευταία!!
Είναι εύκολο και παννννόστισμο!
Αν δεν έχεις χύτρα, το μοσχαράκι θέλει υπομονή για να μαλακώσει.
Αν είσαι πεινασμένος φτιάξε καλύτερα καμιά ομελέτα!

Υλικά:
Για το κοκκινιστό
• 1 κιλό μοσχάρι
• ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
• 2 κρεμμύδια
• 400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
• 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
• 2 φύλλα δάφνης
• 2 μπαχάρια σε κόκκους
• 2 ξυλάκια γαρίφαλο
• 1 κουταλιά κύμινο
• αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας
• 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 200 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 50 γρ. τυρί ένταμ
• πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές. Εγώ σε πρώτη φάση αφήνω το μοσχαράκι να πάρει μια βράση και αφού το ξαφρίσω καλά, κρατάω το ζουμί και το χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα αντί για νερό. Άλλοι προτιμούν να το τσιγαρίσουν κατευθείαν. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αφήνουμε να μαραθεί για 5'-6' και μετά σβήνουμε με το κρασί. Αφού πάρει μία βράση ρίχνουμε τη ντομάτα στην κατσαρόλα.
2. Προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια, το γαρίφαλο, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε νερό και βράζουμε το κρέας για περίπου 1,5 ώρα ώσπου να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα. Συμπληρώνουμε νερό εάν χρειαστεί.

Για τον πουρέ μελιτζάνας:
1. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι για να μη σκάσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20'-30' μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους.
2. Αφού κρυώσουν, τις ανοίγουμε και αφαιρούμε τη σάρκα τους. Λιώνουμε τη σάρκα από όλες τις μελιτζάνες και τη ρίχνουμε σε ένα τηγανάκι.
3. Τρίβουμε τη σκελίδα του σκόρδου και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τσιγαρίζουμε για 2'-3'. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ψήνουμε για άλλα 3'-4'. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Πρόταση σερβιρίσματος:
Απλώνουμε τον πουρέ στα πιάτα και βάζουμε από πάνω το μοσχαράκι με μπόλικη σάλτσα!
Καλή όρεξη!

* φωτό δανεική από το Δίκτυο - ευχαριστώ!

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...