αναζητηση στο blog

22 Απρ 2011

Τι έμαθα φέτος το Πάσχα: Αυγά


Κεφάλαιο αυγά


Γενικά, είναι μία εύκολη διαδικασία, η οποία όμως θέλει μεράκι και όχι βιασύνη.

Ξεκινάω φυσικά με οδηγίες προς αποφυγήν διότι, ως αρχάρια μαγείρισσα, την πάτησα και πάλι...
  1. ΔΕΝ βράζουμε τα αυγά μας σε μεγάλη θερμοκρασία!
  2. ΔΕΝ βράζουμε πολλά αυγά μαζί!
  3. ΔΕΝ βάφουμε τα ραγισμένα αυγά!
  4. ΔΕΝ βιαζόμαστε! ΔΕΝ βιαζόμαστε! ΔΕΝ βιαζόμαστε! 
Επίσης καλό είναι να προτιμάμε φρέσκα αυγά από μικρούς παραγωγούς και φυσικές μεθόδους βαφής.


Βράσιμο:
Είχα σκοπό να βάψω 15 αυγά (καθότι δύο είμαστε, πόσα να φάμε πια;), αλλά δεν πρόλαβα να φτάσω καν στο στάδιο της βαφής γιατί μόνο τα 4 δεν έσπασαν!
Δεν θέλει εξυπνάδα αλλά προνοητικότητα!
Εκ των υστέρων έμαθα ότι βασικό είναι να βράζεις τα αυγά σε χαμηλή φωτιά. Επίσης, αν βάλεις αλάτι (κάποιοι βάζουν και ξύδι) μέσα στο νερό προστατεύονται τα αυγά από το σπάσιμο. Άλλοι είναι πιο πρακτικοί και βάζουν μια πετσέτα ή βέτεξ μέσα στην κατσαρόλα για να μη χτυπιούνται τα αυγά κατά το βράσιμο.

Βαφή:
Εσύ ήξερες ότι υπάρχουν τόσοι δεκάδες τρόποι βαφής;
Επειδή ποτέ πριν δεν με απασχόλησε το θέμα, γνώριζα μόνο τις βαφές του εμπορίου, αυτές που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ και διαφημίζουν στην τηλεόραση (η άσχετη). Και θα μου πεις καλά, πριν 50 χρόνια πώς τα έβαφαν;...
Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές φυσικές μέθοδοι. Ορισμένες που βρήκα στο δίκτυο από μπλογκς που παρακολουθώ και με εντυπωσίασαν είναι:
Υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι στολίσματος.
Εγώ ήξερα μόνο εκείνο με τα φυλλαράκια που κάνει η γιαγιά και έχει φοβερό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί διάφορα φύλλα: από μαργαρίτες, κρεμμύδια, δάφνη, μαϊντανό, κλπ τα οποία τυλίγει σφιχτά με τούλι ή καλσόν και μετά τα τοποθετεί στη βαφή.
Όμως, πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τη μέθοδο υπερπαραγωγή της @Magica (τα θερμά μου συγχαρητήρια στη δημιουργό!) και με τα αυγά-έργα τέχνης που έφτιαξε με την Ουκρανική τεχνική (sheblogs.eu)!

Και του χρόνου σε όσους φτιάξατε αυγουλάκια και καλύτερη τύχη σε μας τους πρωτάρηδες!
Καλό Πάσχα!

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...