αναζητηση στο blog

21 Απρ 2011

Κουλουράκια Σμυρνέικα...

...Έτσι τα λέει η Έφη η.... Μάνα του λόχου και κάτι θα ξέρει!

Ε, Πάσχα έρχεται, είπα κι εγώ να κάνω κάτι που θα μας βάλει στο πνεύμα των ημερών, και το ομολογώ, αυτό που με ενθουσιάζει στις γιορτές είναι τα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά, μεζεδάκια και λοιπά φαγώσιμα...!!

Είπα να ξεκινήσω από τα εύκολα.. τρόπος του λέγειν. Γιατί εμένα η σχέση μου με τα κουλουράκια ήταν το "παιχνίδι" του πλασίματος, τόοοτε με τη θεία (όχι τούτη εδώ, τη Σούλα), συνεπώς είχα εμπειρία πρωτάρας!

Έψαξα στο ιντερνέτ, βρήκα διάφορες συνταγές αλλά προτίμησα της Έφης (πρώτον και κυριότερον) γιατί είναι φίλη του μπλογκ αλλά και γιατί μου φάνηκε εύκολη και με λίγα υλικά. Ήθελα και υποστήριξη και ήρθε η φίλη μου η Μαρία, πρωτάρα κι αυτή (εντελώς όμως) και αρχίσαμε τους πειραματισμούς.

Η Μαρία μου διάβαζε τα υλικά και εγώ ανακάτευα:

"Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
κοσκινισμένα όλα μαζί τα παραπάνω

1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. τσ. βούτυρο φρέσκο
1 1/2 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
2 φακελάκια βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή σκέτη αν δεν βρείτε
3 αβγά

Για το άλειμμα
1 κρόκος ή 1 αβγό με 1 κ.σ. γάλα και λίγη ζάχαρη (εγώ έβαλα αβγό ολόκληρο, αυτό το κάνω σε όλα τα κουλουράκια σχεδόν)

Εκτέλεση
Κατά τα γνωστά χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί. Προσθέτω τα αβγά, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζω το χτύπημα. Με γρήγορες κινήσεις ενώνω το αλεύρι όσο μπορώ περισσότερο και αφού σταματήσω το μίξερ βάζω χεράκι και συνεχίζω το ανακάτεμα χωρίς πολλά-πολλά για να μην σφίξει η ζύμη μου μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μου.

Το κλασσικό σχήμα σε αυτά τα κουλουράκια γίνεται ως εξής :

Πλάθω κορδόνια με τη ζύμη, τοποθετώ τρία μαζί, τα ενώνω με τα δάκτυλα στις δύο άκρες και τα βάζω στο ταψί που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Τα αλείφω με το μείγμα του αβγού και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις."

Ίσως χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι, ανάλογα με την ποσότητα των υγρών που θα χρησιμοποιήσετε. Εμείς βάλαμε περισσότερο αλεύρι, περίπου 1 φυτζάνι παραπάνω, γιατί κολλούσε πολύ το ζυμάρι.

Επίσης, εμείς τα πλάσαμε πλεξουδίτσες γιατί μας φάνηκε περισσότερο πασχαλινό στυλ!

Αν τα καταφέραμε εμείς, μπορείτε κι εσείς. Θέλει αγάπη, υπομονή και τόλμη!!!!

Αποτέλεσμα;;;; Θρίαμβος, κύριοι!!

ΤΑ-ΤΑΑΑΑΑ!



linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...