αναζητηση στο blog

30 Απρ 2010

"Οικολογικά" καθαριστικά και περιβάλλον

Ενδιαφέρον άρθρο από το Βήμα με τίτλο "Τα οικολογικά καθαριστικά λερώνουν το περιβάλλον - Υπερβολικές οι «πράσινες» υποσχέσεις" μας κάνει να γινόμαστε περισσότεροι επιφυλακτικοί στην αγορά προϊόντων.
Παραθέτω το άρθρο:

ΛΟΝΔΙΝΟ Κατασκευαστές «πράσινων» απορρυπαντικών και άλλων καθαριστικών υπερβάλλουν στους ισχυρισμούς τους για το πόσο οικολογικά είναι τα προϊόντα τουςμια πρακτική που ονομάζεται «πράσινο ξέπλυμα». Η βρετανική οργάνωση καταναλωτών «Which?» ζήτησε από μια επιτροπή ειδικών να περάσουν από δοκιμή 14 οικολογικά καθαριστικά σπιτιού, παστίλιες πλυντηρίου, πάνες και μωρομάντιλα. Αν και όλα αυτά τα προϊόντα όντως ήταν καλύτερα για τον πλανήτη από τα μη οικολογικά, τα μισά ανέγραφαν στη συσκευασία τους ισχυρισμούς που θεωρήθηκαν υπερβολικοί.
Οι ειδικοί, όπως ο τοξικολόγος Τζον Χόσκινς και ο χημικός Τζον Εμσλεϊ, έδωσαν το πράσινο φως στις πάνες μιας χρήσης και στα μωρομάντιλα που κατασκευάζουν οι εταιρείες Sainsbury΄s, Αsda, Εarth Friendly και άλλες. Αμφισβήτησαν όμως μερικούς από τους ισχυρισμούς που συνοδεύουν παστίλιες πλυντηρίου και, κυρίως, προϊόντα καθαρισμού τουαλέτας. Την πιο έντονη κριτική την άσκησαν εναντίον της βελγικής Εcover, της μεγαλύτερης εταιρείας οικολογικών καθαριστικών στον κόσμο.
Σύμφωνα με τη «Which?», μερικοί από τους ισχυρισμούς της Εcover για καθαριστικά τουαλέτας και απορρυπαντικά πλυντηρίου εμπίπτουν στην κατηγορία του «πράσινου ξεπλύματος». Η επιτροπή των ειδικών «δεν βρήκε πειστικές αποδείξεις» ότι, μόλις τα καθαριστικά αυτά περάσουν από τον μηχανισμό επεξεργασίας αποβλήτων, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή από τα μη οικολογικά αντίστοιχα προϊόντα. Την ίδια παρατήρηση απηύθυνε η επιτροπή και προς την εταιρεία Simply Αctive Εco Smart για τις ταμπλέτες πλυντηρίου που κατασκευάζει.
Οσον αφορά το καθαριστικό τουαλέτας της Green Force, οι επιστήμονες εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον ισχυρισμό «παρασκευασμένο ώστε να περιορίζονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον» και δήλωσαν ότι δεν βρήκαν πειστικές αποδείξεις πως ήταν πιο ακίνδυνο για τα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς από το κορυφαίο σε πωλήσεις προϊόν της αγοράς. Για το καθαριστικό Cleanhome της εταιρείας Sainsbury΄s, που ισχυρίζεται ότι είναι βιοδιασπώμενο και πιο ακίνδυνο για το περιβάλλον, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι λείπουν οι αποδείξεις για τις επιπτώσεις του στη θαλάσσια ζωή.
Επιφυλάξεις διατύπωσαν και για το καθαριστικό τουαλέτας Νaturally της Τesco, ιδίως για τον ισχυρισμό ότι δεν περιέχει φωσφορικό άλας και δεν αφήνει χημικά κατάλοιπα. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι ούτως ή άλλως τα καθαριστικά αυτά, οικολογικά ή μη, δεν αφήνουν χημικά κατάλοιπα. Οσον αφορά τα απορρυπαντικά πλυντηρίου Αriel Αctilift και Ρersil Βio, η επιτροπή δεν επέκρινε τα προϊόντα αυτά καθαυτά, αλλά τόνισε ότι ο λογότυπος για καθαρό πλανήτη που περιλαμβάνουν στη συσκευασία τους δεν είναι σαφές αν σχετίζεται με δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος από τον κατασκευαστή.
Η «Which?» εξέτασε και διαφορετικής φύσεως προϊόντα. Βρήκε ότι η λειτουργία «οικολογικός ατμός» του ατμοσίδερου Βosch Sensixx Εco καταναλώνει την ίδια ενέργεια με τη χαμηλή λειτουργία ενός οποιουδήποτε ατμοσίδερου της Βosch, ότι ο βραστήρας Αinsley Ηarriot Εco Εxpress Κettle δεν είναι πιο γρήγορος ή πιο αποτελεσματικός ενεργειακά από άλλους βραστήρες και ότι στην αγορά υπάρχουν λιγότερο ενεργοβόρα αυτοκίνητα από το Ford Focus 1.6 Εconetic που κάνει 49 μίλια στο γαλόνι.

Πηγή: Το Βήμα 30/04/2010

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...