αναζητηση στο blog

23 Απρ 2010

Waris Dirie Το λουλούδι της ερήμου

Η Waris Dirie γεννήθηκε το 1965 σε μια οικογένεια νομάδων στη Σομαλική έρημο στα σύνορα με την Αιθιοπία. Στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών, υποβλήθηκε στην απάνθρωπη διαδικασία της κλειτεριδεκτομής. Αυτή η βάρβαρη παράδοση πραγματοποιείται παγκοσμίως ακόμη και στις μέρες μας, από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότερα από 6.000 κορίτσια γίνονται θύματα κάθε μέρα.
Σε ηλικία 13 ετών δραπέτευσε από το σπίτι της για να αποφύγει το γάμο με έναν ηλικιωμένο άντρα, στην ηλικία του παππού της. Διέσχισε όλη την έρημο ξυπόλητη και έφτασε στο Μογκαντίσου, από όπου τελικά έφυγε για το Λονδίνο για να δουλέψει ως καμαριέρα.
Ανακαλύφθηκε από τον Terence Donovan όταν ήταν 18 ετών και έτσι ξεκίνησε την πορεία της ως μοντέλο με διεθνή καριέρα.
Το 1997, στο απόγειο της επαγγελματικής της πορείας, η Waris δημοσιοποίησε για πρώτη φορά σε συνέντευξη στο περιοδικό Marie Claire τον βάρβαρο ακρωτηριασμό στον οποίο υποβλήθηκε όταν ήταν παιδί. Την ίδια χρονιά έγινε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, για την κατάργηση του γυναικείου γενετήσιου ακρωτηριασμού. Έκτοτε έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτόν το σκοπό. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, συμμετείχε σε συνέδρια, συνάντησε εκπροσώπους κρατών και επιφανείς προσωπικότητες και συγκεντρώνει πόρους για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας ενημέρωσης.
Το 1998, η Waris έγραψε το πρώτο της βιβλίο "Το λουλούδι της ερήμου" (Desert Flower), μια αυτοβιογραφία που έγινε παγκόσμιο best seller. Αργότερα εκδόθηκαν και άλλα βιβλία της με μεγάλη επιτυχία όπως το "Desert Dawn", το "Letter To My Mother" και το "Desert Children", το οποίο συνέπεσε χρονικά με μια ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του γυναικείου γενετήσιου ακρωτηριασμού.
Το 2002 ίδρυσε το Waris Dirie Foundation που έχει ως έδρα τη Βιέννη με σκοπό τη χρηματοδότηση ανεξάρτητων προγραμμάτων ενημέρωσης. Αυτόν τον καιρό και για τους επόμενους μήνες, η ίδια η Waris θα επισκεφτεί την Αφρική για τη διενέργεια νέων προγραμμάτων του ιδρύματος, που αφορούν την ανάδειξη της θέσης των γυναικών την ενημέρωση του κόσμου και την ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικών.
Τον Μάρτιο του 2008 ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας "Λουλούδι της Ερήμου" στο Τζιμπουτί, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Waris.

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε χθες 22/4 η 7η διεθνής έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα διαρκέσει ως και τις 25/4. Η έκθεση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στα περίπτερα 13 και 15.

Περίπτερο 13: Stand ελλήνων και ξένων εκδοτών, περίπτερο τιμώμενης χώρας, Παιδική Γωνιά και εκδότες παιδικού βιβλίου,
Περίπτερο 15: Stand ελλήνων εκδοτών, Θεματική έκθεση (αφιερωμένη στην Ιστορία).

Επίσης πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης, όπως προβολές, διαλέξεις, παρουσιάσεις, κλπ.
Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Κίνα, για την οποία έχει αφιερωθεί ειδικό περίπτερο και έχουν προγραμματιστεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...