αναζητηση στο blog

12 Οκτ 2010

COB σπίτια από πηλό

Και έτσι ανακάλυψα το COB!

To cob (κομπ) αποτελεί μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά. Χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα.

Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη 'cob' που σημαίνει σβώλος.

Σπιτάκι cob στην Κουτουπιά

Με σλόγκαν "χτίζοντας σήμερα για το αύριο" η ιστοσελίδα του cob.gr μας ενημερώνει για την ελληνική πρωτοβουλία και τις δράσεις της.

Μαθαίνουμε ότι παρόλο που είναι πολύ παλιά κατασκευαστική μέθοδος, αναβίωσε πολύ πρόσφατα στις ΗΠΑ. Σε κάποιες άλλες περιοχές του κόσμου υπάρχει εδώ και χιλιετίες χωρίς όμως να την αγγίζουν τα φώτα της δημοσιότητας. Στην δυτική Ευρώπη, πάρα πολλά από τα γραφικά σπιτάκια είναι φτιαγμένα από κομπ. Στην Αγγλία υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τέτοια σπίτια, πολλά από τα οποία κατοικούνται συνεχώς τα τελευταία 500 χρόνια με πολύ μεγάλη μάλιστα τρέχουσα εμπορική αξία. Η ανθεκτικότητα και η άνεση αυτών των σπιτιών έχει πυροδοτήσει την αναγέννηση του κομπ σε περιοχές όπως το Ντέβον όπου άρχισαν να ξανακτίζονται τέτοια σπίτια.



Σπίτια cob στις Ηνωμένες Πολιτείες
Επισκεφτείτε: http://www.cob.gr/

"Το κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων" η παράσταση

Οι Κάλτσες Ριγέ προσκαλούν το theiapeinao.blogspot και τους αναγνώστες του στη θεατρική παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο της Μυρτώς Κοντοβά
"Το κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων".
Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους!

Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

Επισκεφτείτε τη σελίδα τους στο facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=13622176350&ref=ts

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...