αναζητηση στο blog

7 Νοε 2010

Μπιφτέκια, σαλάτα και ξερό ψωμί!

Τι κάνεις αν έχεις μία ολόκληρη φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί;

α) το πετάς
β) ταΐζεις τα περιστέρια
γ) το τρως για μεσημεριανό

Το παλιό ψωμί συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια.


Το (α) το έχω κάνει άπειρες φορές και νιώθω τύψεις γι' αυτό, ενώ το (β) μόνο μία φορά στο Σύνταγμα όταν ήμουν 5 χρονών. Είπα αυτή τη φορά να ακολουθήσω το (γ) και να το αξιοποιήσω!
Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να χρησιμοποιήσω την ξερή μπαγκέτα για να φτιάξω μπιφτέκια, κρουτόν για τη σαλάτα και μπρουσκέτες με ό,τι είχα μέσα στο ψυγείο.

Μπιφτέκια
Υλικά:
1/2 κιλό κιμά (50% μοσχαρίσιο, 50% χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
μπαγιάτικο ψωμί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τη φρυγανιά:
Κόβουμε το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε στο μίγμα (εγώ χρησιμοποίησα περίπου το 1/3 της μπαγκέτας) και κόβουμε την κόρα. Τρίβουμε την ξερή ψίχα με έναν τρίφτη. Χρησιμοοποιούμε περίπου μισό ποτήρι για 1/2 κιλό κιμά.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη ώσπου να δέσει το μίγμα. Τοποθετούμε τη λεκάνη με τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα να αναμιχθούν τα αρώματα, και στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος και στο σχήμα που προτιμάμε.
Ψήνουμε στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45' περίπου ή ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα αν είστε "τύπος ΒΒQ" (σαν τον άντρα μου).

Σαλάτα
Υλικά:
λάχανο
καρότο
κουνουπίδι
ντοματίνια
κόκκινη πιπεριά
κάπαρη
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι

Εκτέλεση
Για το κρουτόν:
Είναι πολύ απλό. Κόβουμε 2 λεπτές φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί, αφαιρούμε την κόρα και κόβουμε την ψίχα σε κυβάκια. Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό φύλλο και ρίχνουμε μέσα τα κυβάκια. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

Κόβουμε τα λαχανικά μας τα ανακατεύουμε μαζί με τα κρουτόν, ρίχνουμε το λαδόξιδο και το αλάτι και έχουμε μια ωραιότατη πολύχρωμη σαλάτα.

Μπρουσκέτες
Υλικά:
6-7 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 ντομάτες
3-4 ελιές
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη
αλάτι
μοτσαρέλα (ή άλλο μαλακό τυρί)

Εκτέλεση:
Κόβουμε σε φέτες το (υπόλοιπο) ψωμί.
Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο και τα αρωματικά. Μετά περιχύνουμε το μίγμα πάνω στις φέτες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 10'.
Μετά βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τις (καθαρισμενες!) ελιές και το τυρί της αρεσκείας μας (μοτσαρέλα-μοτσαρέλα!!) πάνω στις φέτες και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα ώσπου να λιώσει το τυρί.

ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ:
FRENCH TOΑST ή κοινώς αυγοφέτες..

Αποστολή εξετελέσθη!
Έσωσα μία φραντζόλα από τα σκουπίδια!!! = Λιγότερα σκουπίδια, οικονομία για την τσέπη μου και χορτάτο στομάχι!




linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...