αναζητηση στο blog

26 Ιουν 2010

Μισή δουλειά...

Ένα απ' αυτά τα ήσυχα βράδια του καλοκαιριού καθόμουν με την παρέα μου στο πάρκο του Γεωργιάδη
( Μαζεύουμε υπογραφές. O Δήμος θέλει να πάρει μέρος του πάρκου και να κάνει υπόγειο πάρκινγκ. Όσοι δεν υπογράψατε να το κάνετε! Για να σωθεί ένας μικρός πνέυμονας πρασίνου.).

Καθόμουν, που λέτε, και συζητούσαμε με την παρέα μου, ενώ ο Γιώργος, το παιδί που έχει το αναψυκτήριο μας εφοδίαζε μπύρες και τροφή (ό,τι έχει σχέση με μασούλημα)

Όταν κάποια στιγμή τους βλέπω... Να διασχίζουν το πάρκο με τις μηχανές μικρού κυβισμού. Πέντε ή έξι. Η ομάδα ΔΙΑΣ. Δεν τους είχα πετύχει ξανά, αν και γνώριζα για τη δράση τους. Μου ήρθε και στο μυαλό η ιστορία που μου είχε αφηγηθεί μια φίλη μου... είχε κατέβει να ρίξει τα σκουπίδια, αργά το βράδυ, όταν ξαφνικά από τη στροφή του δρόμου πετάγονται μπροστά της, "Προσέχετε!" φωνάζει έντρομη (η φίλη μου είναι παρθένος και το "έντρομη" ισοδυναμεί με το "ξαφνιασμένη").
Με ευγένεια που δεν συναντάμε σε μπάτσο, ο αστυνομικός της απαντά "Μη φοβάστε κυρία μου! Η ομάδα ΔΙΑΣ είμαστε." και η φίλη συνεχίζει "Πηγαίνετε όμως αντικανονικά σε μονόδρομο!" (ένα άλλο χαρακτηριστικό του παρθένου είναι η τάξη και η οργάνωση).
Ευγενέστατος για ακόμα μια φορά ο αστυνομικός απαντά "Κυρία μου, αυτό γίνεται σκόπιμα, ώστε να προλάβουμε τυχόν παραβατικές ενέργειες"

Η σκηνή θα έχει επαναληφθεί αρκετές φορές, φαντάζομαι, αφού η ομάδα ΔΙΑΣ χτενίζει το Ηράκλειο. Και όχι μόνο, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις.

Ωραία!

Καταφέρνουν και πιάνουν τον κακοποιό. Και μετά τι; Τι γίνεται μετά;
Πού στέλνουν το κακοποιό που με μια τόσο οργανωμένη ενέργεια πιάνουν.


Για επιμόρφωση;
Γιατί τί άλλο μπορεί να είναι το σωφρονιστικό μας σύστημα!
Ένα μεταπτυχιακό με πιστοποίηση ή ένα διδακτορικό με αριστεία.

Σωστή και αναγκαία η παρουσία στους δρόμους της ομάδας ΔΙΑΣ.
Όμως, μετά, πώς στηρίζουν και βοηθούν τα άτομα με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά.
Υπάρχει η ψυχολογική υποστήριξη, η κοινωνική επιμόρφωση, η επαγγελματική αποκατάσταση;
Μια απάντηση που νομίζω ότι ο καθένας μας μπορεί να δώσει.
Φυσικά και όχι!

Γιατί αν υπήρχε, τότε αυτό δεν θα χρειαζόταν να γινόταν στα πλαίσια ενός σωφρονιστικού προγράμματος, αλλά στο πιο σημαντικό περιβάλλον όπου τα άτομα περνούν ένα μεγάλο μέρος (εκτός απ' αυτό της οικογένειας) της ζωής τους.
Και ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά, το σχολείο. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ίσως, τότε, αν υπήρχε αυτή η οργάνωση να μην χρειάζονταν καμία ομάδα ΔΙΑΣ να περιπολεί στους δρόμους για να μας προστατεύσει.

Γι' αυτό θα συνεχίζουμε να μιλάμε για μισή δουλειά...


linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...