αναζητηση στο blog

21 Ιουν 2010

Κιργιστάν: Μια ανοιχτή πληγή


16/06/2010 Νότιο Κιργιστάν Πηγή: UNHCR

Περίπου 300.000 άνθρωποι εκτιμάται σήμερα ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Κιργιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μεταβατική Κυβέρνηση του Κιργιστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην περιοχή. Παρότι πολλοί από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς και κοινότητες που τους φιλοξενούν, εκτιμάται επίσης πως τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι χρειάζονται κατάλυμα. Οι αρχές του Κιργιστάν, οι οποίες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη, δηλώνουν πως περίπου 180 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.900 έχουν τραυματιστεί.

Η κατάσταση στο Ος και τα γειτονικά χωριά μοιάζει ασταθής. Υπάρχουν πληροφορίες για σποραδικές συγκρούσεις γύρω από την πόλη Τζαλάλ-Αμπάντ και η κατάσταση εκεί είναι τεταμένη. Πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει το Ος, το Τζαλάλ-Αμπάντ, το Μπισκέκ και άλλες περιοχές, φοβούμενες περαιτέρω βιαιότητες.

Προς το παρόν, η
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και οι υπόλοιπες ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο νότιο Κιργιστάν. Παρά την απουσία αυτή, η Υ.Α. έχει διαθέσει τα αποθέματά της με είδη αρωγής στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ώστε να τα διανείμει στους περίπου 10.000 εκτοπισμένους στο Ος. Σε εξέλιξη είναι σήμερα μια προσπάθεια του ΟΗΕ να αξιολογήσει την κατάσταση ασφαλείας στον Νότο. Η Υ.Α. ελπίζει πως η αξιολόγηση αυτή θα επιτρέψει την έναρξη επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Ος.

Η Υ.Α. προγραμματίζει να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο την αερομεταφορά βοήθειας στο Κιργιστάν. Δύο αεροπλάνα με 80 τόνους βοήθειας από τις αποθήκες έκτακτης ανάγκης της Υ.Α. στο Ντουμπάι θα συνδράμουν 15.000 ανθρώπους. Μέλη μιας ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων βρίσκονται ήδη στη χώρα ή κατευθύνονται στο Κιργιστάν. Επιπλέον μέλη του προσωπικού αναπτύσσονται ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν προσφέρει αρωγή και καταφύγιο σε περίπου 100.000 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει το Κιργιστάν εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας. Οι πρόσφυγες καταφεύγουν κατά κύριο λόγο στην επαρχία του Αντιτζάν, όπου έχουν καταφθάσει από την περασμένη Παρασκευή περίπου 80.000 άνθρωποι. Οι επαρχίες Φεργκάνα και Ναμανγκάν φιλοξενούν περίπου 8.000 και 3.500 ανθρώπους αντίστοιχα. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι στεγάζονται σε σχολεία, αποθήκες και διάφορα αθλητικά κέντρα. Ο άρτι αφιχθείς προσφυγικός πληθυσμός στο Ουζμπεκιστάν χρειάζεται επιπλέον ανθρωπιστική στήριξη, όπως νερό, τροφή και στέγαση.

Η κατεπείγουσα αερομεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν που ξεκίνησε η Υ.Α. την Τετάρτη συνεχίζεται σήμερα (Πέμπτη 17 Ιουνίου) με περισσότερες πτήσεις προς το Αντιτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής στους 160 τόνους. Άλλες δύο πτήσεις για το Αντιτζάν έχουν προγραμματιστεί για αύριο (Παρασκευή 18 Ιουνίου).

Η Υ.Α. σχεδιάζει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων στο Ουζμπεκιστάν μέχρι την Κυριακή. Κάποια μέλη της βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Το συνολικό κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας της Υ.Α. τόσο για το Ουζμπεκιστάν όσο και για το Κιργιστάν ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Υποστήριξε τη δράση του ΟΗΕ, κάνε κάτι ΤΩΡΑ!

Επικοινωνήστε σήμερα:
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ταϋγέτου 23 - 154 52 Παλαιό Ψυχικό
Τηλ. 210 - 67 26 462/3 fax. 210 - 67 56 800
http://www.unhcr.gr/how2help.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...