αναζητηση στο blog

1 Νοε 2010

CouchSurfing: εναλλακτικός τρόπος ταξιδιού αλλά και φιλοσοφία ζωής!

Το CouchSurfing αυτοχαρακτηρίζεται ως "ένα παγκόσμιο δίκτυο που φέρνει σε επαφή ταξιδιώτες και τις τοπικές κοινωνίες που αυτοί επισκέπτονται".
Σήμερα το CouchSurfing είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας, με κατά προσέγγιση 2,3 εκατομμύρια μέλη σε 241 χώρες. Αποτελεί ένα διεθνές μη κερδοσκοπικό δίκτυο που χρησιμοποιούν τα μέλη του από το 2004, ερχόμενα κοντά μέσω της πολιτισμικής ανταλλαγής, της φιλίας και των κοινών εμπειριών. O couchsurfer - ο ταξιδιώτης δηλαδή - μπορεί να επικοινωνήσει, να φιλοξενηθεί ή/και να ξεναγηθεί απο ντόπιους στον τόπο που επισκέπτεται χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο. Το CouchSurfing στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στην ευγένεια, στον αλληλοσεβασμό και στην αλληλοκατανόηση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό. Η κοινότητα αυτή των ταξιδιωτών προωθεί τις αξίες της φιλοξενίας, της ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

CouchSurfing στα γρήγορα:
Πως λειτουργεί; σε πρώτη φάση δημιουργείς ένα προφίλ με πληροφορίες και φωτογραφίες (προαιρετικά) για τον εαυτό σου. Έπειτα περιγράφεις τι μπορείς να προσφέρεις (διαμονή ή συνάντηση για καφέ) και αναλόγως τα χαρακτηριστικά του “καναπέ” σου, δηλαδή, πόσα άτομα μπορείς να φιλοξενήσεις, σε ποιό δωμάτιο θα κοιμηθούν οι φιλοξενούμενοι σου, προτίμηση στο φύλο, κτλ. Στη συνέχεια απλά περιμένεις μηνύματα απο ταξιδιώτες, βλέπεις το προφίλ τους και αναλόγως δέχεσαι να τους φιλοξενήσεις ή όχι. Αντίστοιχα, αν θέλεις να ταξιδέψεις ο ίδιος, αρχίζεις να αναζητάς υποψήφιους οικοδεσπότες στο μέρος που θα πας. Γενικά όσες περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από ένα μέλος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ότι κάποιος θα βρει αυτό το μέλος αρκετά αξιόπιστο ώστε να γίνει οικοδεσπότης ή φιλοξενούμενός του.
Είναι ασφαλές; το CouchSurfing έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ασφαλείας (verification process) για να ελέγχει την ταυτότητα των μελών. Αλλά στην ουσία τα ίδια τα μέλη φροντίζουν για την ασφάλεια και την εγκυρότητα των πληροφοριών που διαθέτει κάθε μέλος αφήνοντας συστάσεις (references) και σχόλια στο προφίλ τους.
Αν γίνω μέλος, είμαι υποχρεωμένος να φιλοξενήσω όλους που θα επικοινωνήσουν μαζί μου; Όχι. Κάποια μέλη δεν προσφέρουν καν φιλοξενία αλλά μία ξενάγηση στην πόλη ή ένα καφέ για να τους δείξουν μερικά μέρη στον χάρτη. Ακόμα κι αν προσφέρεις φιλοξενία μπορείς να αρνηθείς αν έχεις δουλειά, αν λείπεις, ή το άτομο που επικοινωνεί μαζί σου απλά δεν σου γεμίζει το μάτι!
Πάντως το CouchSurfing δεν έχει να κάνει μόνο με την εύρεση δωρεάν καταλυμάτων ανά τον κόσμο. Η ουσία του έγκειται στη δημιουργία παγκόσμιων δεσμών και μήνυμα του είναι το εξής: "Κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος ανοίγοντας το σπίτι μας, την καρδιά μας και τη ζωή μας. Ανοίγουμε το μυαλό μας και καλωσορίζουμε τη γνώση που φέρνει η πολιτιστική ανταλλαγή. Δημιουργούμε βαθιές, σημαντικές σχέσεις που διασχίζουν ωκεανούς, ηπείρους και κουλτούρες. Το CouchSurfing στοχεύει να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αλλά και το πώς σχετιζόμαστε με τον κόσμο!"
Πραγματικά υπάρχουν couchsurfers που δηλώνουν ότι δεν θα άλλαζαν τους κατά τόπους φιλόξενους ανθρώπους και τους καναπέδες τους, ούτε για το καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου!
Μάθε περισσότερα ή γίνε κι εσύ couchsurfer!: www.couchsurfing.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...