αναζητηση στο blog

13 Νοε 2009

Η φασολάδα του Αντώνη ! ! !

Άρχισαν τα κρύα...
κ μην ακούω καιρός για δύο κ άλλα τέτοια συναφή...
διότι νηστικό αρκούδι (Αντώνης) δεν χορεύει...
...κ τι καλύτερο από μιά φασολάδα... ζεστή ζεστή...

τι θέμε...

1 με 2 φλιτζάνι -α φασόλια μέτρια, όσο πιό πολλά τόσο πιό καλά, γι'αυτό η φασολάδα στο στρατό είναι η πιό νόστιμη...
1 κόκκινη ντομάτα κ σάλτσα ντομάτα ή πελτέ (ότι θέτε)
σέλινο ολάκερο, καρότο σε ροδελες
ελαιόλαδο
αλάτι κ ζωμό λαχανικών σε σκονη ή κυβο ( αν θέτε)
κατσαρόλα, κουτάλα κ πολύ πολύ υπομονή...


Τι κάνουμε τώρα?

κατ'αρχάς βάζετε τα φασόλια στο νερό,
από το μεσημέρι ή το βράδυ στο νερό
κ όταν λέμε νερό να κολυμπάνε μέσα ,τους αρέσει όπως εμάς το καλοκαίρι η θάλασσα...
Μη βάλετε τίποτα άλλο μέσα γιατί είναι κρίμα...Μην τα βάλετε με σόδα!!Αυτό το κάνουν οι άσχετοι...
Την επομένη το πρωί βάζουμε επιτέλους την κατσαρόλα με νερό στο μάτι της κουζίνας
ρίχνουμε τα φασόλια μπλουμ μέσα κ τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να αφρίσουν - όχι απ΄το κακό τους...
Μέχρι να βράσουν ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το καρότο σε ροδέλες κ πλένετε καλά
το σέλινο...
Αφού έχετε ξεπλύνει κ την κατσαρόλα κ τα φασόλια
έχετε δύο επιλογές, ή βάζετε το λάδι με το κρεμμύδι να τσιγαριστούν λίγο,
ρίχνετε την ντομάτα το νερό κ τα φασόλια,
ή βάζετε τα φασόλια στην κατσαρόλα με νερό κ μόλις αρχίσουν να βράζουν,
ρίχνετε όλα τα υλικά μπλουμ μέσα κ τα αφήνετε να βράσουν...
Εγώ προτιμώ την πρώτη μέθοδο...
Λοιπόν... όταν λέμε να βράσουν εννοούμε να σιγοβράσουν
κ να έχετε πολύ υπομονή, τα αφήνετε με τις ώρες κ απλά συμπληρώνετε νερό για να μην κολλήσουν ή καούν... το σέλινο κάποια στιγμή, οπότε θέτε δηλαδή το βγάζετε κ το πετάτε ή το αφήνετε για γαρνιτούρα στο πιάτο...
Αφού περάσουν οι ώρες κ έχετε κάνει ένα τηλέφωνο, ένα τσιγάρο ή ένα πακέτο, πήγατε βόλτα το σκύλο,
τσεκάρατε τα e-mail σας και και και... θα ελεγα πως ειναι ετοιμα...
Εμένα μου αρέσουν να είναι λίγο έως αρκετά πηχτά - περί ορέξεως κολοκυθόπιτα-.

Συνοδέψτε την με ένα καλό χωριάτικο ή προζυμένιο ψωμί, μιά σαλάτα λάχανο,
με ένα κρεμμύδι με αλάτι, με τηγανητές ή ψητές πιπεριές (καυτερές ακόμα καλύτερα),
ρέγγα, ελιές... πιπέρι φρεσκοτριμμένο κ πιπερίτσες μικρές κόκκινες καυτερές, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, καλή παρέα...
κ το βασικότερο... μην κλάνετε μέσα στο σπίτι, εκτός αν είστε μόνοι...
κ ότι περισσέψει στο ψυγείο την άλλη μέρα είναι ακομα πιό νόστιμη....

Α ρε μάνα μακεδόνα τι με έμαθες να μαγειρεύω...



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/11/12 9:55 μ.μ.

    Για να μη χρειάζεται τόσες ώρες ψήσιμο η φασολάδα αρκεί να βάλουμε τη ντομάτα το λάδι και το αλάτι όταν είναι σχεδόν ψημένα. Αυτό γιατί η ντομάτα και το αλάτι τα ''σφίγγουν'' και το λάδι όσο πιο λίγο ψηθεί τόσο πιο υγιεινό είναι. Μια μικρή παρέμβαση που ίσως φανεί χρήσιμη και οικονομική, θα 'λεγα, αφού η ηλεκτρική ενέργεια που θα απαιτηθεί για το ψήσιμο θα είναι λιγότερη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ χρησιμη συμβουλη! Ευχαριστουμε! Δεν το ηξερα αυτο με το αλατι και εννοειται πως ουτε χρονο εχουμε ουτε χρημα για ξοδεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/11/12 5:50 μ.μ.

    Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα, γενικότερα να ξέρεις ότι πάντα στα όσπρια ρίχνουμε προς το τέλος ντομάτα, λάδι, αλάτι για τους λόγους που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο. Στην αρχή και μετά από το σούρωμα (όσα χρειάζονται)και όταν βράσουν, ρίχνουμε κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά, μπαχαρικά, εκτός το πιπέρι που το ρίχνουμε αμέσως στο κρύο νερό για να μη χάσει τη μυρουδιά του. Καλά μαγειρέματα στα όσπρια που όπως φαίνεται από τώρα και πέρα θα είναι τακτικά στο τραπέζι μας, αλλά εμείς δε ''μασάμε''!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...